Set països per fixar-nos-hi

a Actualitat/Vida

Covid-19 present al món

Sabem, que les comparacions son odioses, però aquest estudi mundial anomena els països que millor gestió i per tant resultat han tingut. Aquests son: Taiwan, Nova Zelanda, Islàndia, Finlàndia, Noruega, Alemanya i Dinamarca. 

En primer lloc Taiwan amb 6 defuncions i gairebé 24 milions d’habitants. Presidit per una dona. Davant la primera senyal a principis de gener 2020 adoptà 124 mesures per bloquejar la propagació sense confinar el país. 

En segon lloc, Nova Zelanda; 19 defuncions i gairebé 5 milions d’habitants, també presidit per una dona. Les mesures que van prendre foren amb només 6 casos al voltant del 28 de febrer i cap mort, els treballadors no essencials es van quedar a casa, el govern es va rebaixar el sou un 20% i es van fer proves massives a la població. 

En tercer lloc Islàndia, 10 defuncions amb 365.000 d’habitants aproximadament. Presidit per una primera ministra. Adoptaren un estricte i prematur control de la pandèmia, des del primer dia van oferir tests gratuïts per a tot aquell qui volgués, tant si tenien símptomes com no. És el país on no van haver de tancar les escoles. 

En quart lloc Finlàndia, 193 defuncions amb prop de 6 milions d’habitants des de desembre té la cap d’Estat més jove del món amb 34 anys. Va tancar les escoles i les universitats, i va promoure el teletreball, van prohibir les reunions de més de 10 persones i van tancar les fronteres 4 dies després de tenir el primer mort. 

En el cinquè lloc tenim a Noruega, amb 205 defuncions i a prop de 5,5 milions d’habitants. Presidit per una primera ministra. Van tancar les fronteres i només van entrar al país les persones que tenien passaport norueg i permís de residència o treball, la resta van ser obligats a sortir de Noruega. Com a curiositat, van convocar rodes de premsa per nens amb preguntes fetes per nens petits. 

En sisè lloc hi ha Alemanya amb gaire bé 6.000 defuncions i 83 milions d’habitants, també presidit per una dona, la coneguda Àngela Merkel,  es va saltar la fase de negació de l’existència del virus  que hem vist en altres líders, assegurant que seria un tema molt delicat afectant a gran part de la població d’Alemanya. Va activar tots els recursos del país  deixant a mans dels ‘länders’ la seva gestió. 

I per finalitzar en setè lloc està Dinamarca amb 427 defuncions i 6 milions d’habitants, aproximadament. Presidit també per una dona, garantint a tots els treballadors que es quedessin voluntàriament a casa treballant, un 70% del seu sou. Va posar la norma que diu que fins  a cap d’any es mantindran les distàncies socials/entre persones.

Hem de valorar en aquest estudi, que tots aquests països on a estat el virus present, han estat i son presidits per dones. Hi ha alguna cosa a tindre en compte amb aquesta conclusió, doncs penso que el sector femení alhora de prendre decisions i recomanar mesures tenen més empatia amb els assumptes i això fa que la seva resolució sigui més eficient. 

(Català) Em dic Maria Manobens, tinc dotze anys. Sóc una estudiant de 1r d’ESO A de l’escola La Miranda i visc a Sant Just Desvern. No tinc germans, però tinc una mascota. És un gos es diu Thor i m’encanta jugar amb ell al jardí de casa. M’agrada ajudar, em considero amable, generosa i m’encanten els gelats de maduixa. D’extraescolars faig natació per fer esport i per salut.

(Castellano) Me llamo María Manobens, tengo doce años. Soy una estudiante de 1º de ESO A de la escuela La Miranda y vivo en Sant Just Desvern. No tengo hermanos, pero tengo una mascota. Es un perro, se llama Thor y me encanta jugar con él en el jardín de casa. Me gusta ayudar, me considero amable, generosa y me encantan los helados de fresa. De extraescolares hago natación para hacer deporte y por salud.

(English) My name is Maria Manobens, I am twelve, I am a 1st of ESO A student at La Miranda School and I live in Sant Just Desvern. I have no brothers or sisters, but I have a pet, He’s a dog, he’s called Thor, I love playing with him in the garden. I like helping, I am kind, generous and I love the strawberry ice cream. From extracurricular I do swimming to do sports and for health.