Augmenten les visites per cremades de sol

a Actualitat/Vida

Dermatòlegs alerten que la pell no està preparada per a l’estiu i expliquen com actuar davant d’una cremada

Han augmentat molt les visites a urgències per cremades de sol a la desescalada. Els dermatòlegs diuen que la pell no s’ha pogut preparar del tot per a la radiació solar intensa de l’estiu. Ja que a les cases no preníem tant el sol, i ha sigut un gran canvi.

Les cremades són sobretot als braços i al clatell, ja que la mascareta protegeix la cara, i per tant, no es pot cremar molt.

Els dermatòlegs també afegeixen que és més necessari que mai seguir les recomanacions de protecció: cremes de protecció 50, protecció dels ulls i del cap i especial atenció als més petits.

Vicenç Garcia Patos explica a la ràdio Catalunya, cap de Dermatologia de l’Hospital Vall d’Hebron: “La cremada és un signe d’alerta. Tenim una pell que encara no està preparada per rebre una exposició solar intensa com la de l’estiu i l’hem de consentir com mai amb la roba adequada, amb el cap cobert i amb les cremes protectores que s’han d’aplicar abans de sortir de casa.”

La lesió a la pell s’acumula mentre passen els anys, ja que s’estima que el 60% i el 70% del temps de la nostra vida que passem al sol, és abans dels 18 anys, això causa una acumulació que després, quan ets més gran, hi ha més probabilitat de cremades. Cal consultar al metge si apareixen taques, butllofes o pigues estranyes, ja que això és senyal de cremada solar.

El confinament també podria endarrerir les visites al dermatòleg davant l’aparició de butllofes, pigues o taques sospitoses. Els professionals recomanen no esperar i consultar el metge per poder detectar a temps les lesions canceroses.

L’acumulació de lesions pel sol a la pell és una de les principals causes del melanoma i és un dels càncers més agressius, amb una mortalitat del 80%.
A Espanya, cada mes es detecten uns 300 casos i cada any moren un miler de persones a causa de la malaltia.

Els més vulnerables són els nens, i una butllofa ocasionada per una cremada de sol, en la infància o l’adolescència augmenta doblement el risc i les possibilitats de desenvolupar melanoma més endavant. Al mateix temps, una persona també duplica el risc de melanoma si ha tingut cinc o més cremades durant la seva vida.

Els dermatòlegs han explicat alguns consells que cal seguir un cop ja t’hagus cremat:

  1. Hidratar molt – tant per dins com per fora: cal beure molta aigua, però també està bé posar-se àloe vera o after sun, i així la pell es pugui refrescar.
  2. Durant aquest temps de desconfinament, la pell és més sensible al sol, per tant quan més evitis, millor.
  3. Quan la pell es pela, no arrancar-la o estirar-la. Que s’hidrati, deixar-la.
  4. Emprar robes amb fibres naturals perquè no irritin encara més aquesta pell enrogida.
  5. Els antiinflamatoris només s’utilitzaran en cas de molèstia si un metge ho prescriu, igual que els corticoides per a les cremades i butllofes.
  6. Si no es pot dormir pel dolor de la cremada o causa molta molèstia, es recomana utilitzar llençols més suaus, fins i tot dormir sense roba o amb pijama de cotó, així com dormir amb el cos banyat prèviament de molta crema hidratant i anar repetint la seva aplicació.
  7. Buscar ombra immediatament si la pell comença a enrogir-se o comença a doldre.
  8. “Es pot començar un mes abans de les vacances a prendre extractes de betacarotè i d’una falguera anomenada ‘polypodium leucotomos’, que està més que demostrat que millora les defenses del nostre organisme davant la radiació solar”, agrega.
  9. El filtre solar tòpic: les pells més blanques van d’un fototipus 1 al 3 i han d’usar un índex d’almenys 50, mentre que les pells més brunes almenys un 30. “L’ideal és que abans de prendre el sol i sortir de la casa s’apliqui el fotoprotector. Tornar a aplicar la protecció solar cada dues o tres hores”, incideix la dermatòloga.
  10. Utilitzar quantitats generoses de crema en cas que no compleixi l’índex de protecció. “Si la crema et dura tot l’estiu alguna, cosa estàs fent malament”, subratlla. A més, veu convenient protegir-se per a cada àrea. “No és el mateix per a una calba, o per a una cara acneica, o cames seques. Les textures són diferents”, insisteix Cornejo.

Aquests son alguns dels consells que et poden ajudar!

Claudia Rodés i Martina Júlia

(Català) Hola, em dic Claudia i tinc onze anys. Vaig néixer a l’any dos mil set. Jo visc a Sant Just Desvern i vaig a l’ escola La Miranda. Jugo a voleibol, m’encanta, és el meu esport preferit, però en general m’agraden tots els esports, de fet m’ encanten. Jugo quasi tots els dies de la setmana a voleibol, excepte el dimecres. És l’esport que jugo cada cap de setmana. L’ instrument que més m’agrada és el piano, pero no el toco, en general no m’agrada tocar instruments, prefereixo els esports. Vaig a 1r d’Eso, al grup A, el millor. La meva assignatura preferida és educació física, perquè como ja he dit abans m’encantan els esports. M’agraden els animals, però no tinc cap mascota, perquè els meus pares no em deixen. El meu animal preferit són els gossos, sobre tot la raça Golden, és la meva raça preferida. La meva cantant preferida és la Rosalía, m’agrada molt, ara s’ha posat de moda, m’encanten les seves cançons, menys l’última que ha sortit.

(Castellano) Hola, me llamo Claudia y tengo once años. Nací en el año dos mil siete. Vivo en Sant Just Desvern y voy a la escuela La Miranda. Juego a voleibol, me encanta, es mi deporte preferido, pero en general me gustan todos los deportes, de hecho me encantan. Jugo casi todos los días de la semana, excepto el miércoles. Es el deporte que juego cada fin de semana. El instrumento que más me gusta es el piano, pero no lo toco, en general no me gusta tocar instrumentos, prefiero los deportes. Voy a primero de la Eso, en el grupo A, el mejor. Mi asignatura preferida es educación física, porque como ya he dicho antes me encantan los deportes. Me gustan los animales, pero no tengo ninguna mascota, porque mis padres no me dejan. Mi animal favorito son los perros, sobre todo la raza Golden, es mi raza preferida. Mi cantante favorita es la Rosalía, me gusta mucho, ahora se ha puesto de moda, me encantan sus canciones, menos la última que ha salido.

(English) Hello, I am Claudia and I am eleven years old. I was born in the year two thousand and seven. I live in Sant Just Desvern and I go to La Miranda school. I play volleyball, almost all days in a week, except wednesdays, also every weekend. I love it, it is my favorite sport, but in general I like all sports, in fact, I love them. The instrument that I like the most is the piano, but I do not play it, I generally do not like playing instruments, I prefer sports. I'm going to 1ESO, in group A, the best. My favorite subject is physical education, because as I said before, I love sports. I like animals, but I do not have any pets, because my parents don’t let me. My favorite animal is the dogs, especially the Golden breed, it is my favorite breed. My favorite singer is Rosalía, I like it very much, now she became famous, I love her songs, except the last one that come out.